Werken er over tien jaar alleen nog computers bij Bentacera?

Gepubliceerd op 24-1-2017 12:13:02
Werken er over tien jaar alleen nog computers bij Bentacera?

Onlangs voorspelde Dutch Cowboys welke acht beroepen over tien jaar verdwenen zullen zijn. In het rijtje stond ook de accountant. Volgens het platform heb je voor het betere rekenwerk geen menselijk verstand meer nodig en kunnen computers dat prima overnemen. Zij adviseren aankomende studenten daarom een andere studie te kiezen dan Accountancy. Daar vinden wij natuurlijk wel wat van! Wij vroegen drie collega’s om hun reactie.

Evelien, relatiebeheerder op de MKB-afdeling, kijkt inmiddels niet meer op van dit soort artikelen. “Het is voor de accountant iedere keer weer raak. Stiekem vind ik het toch best wel jammer dat de schrijvers niet allemaal doorhebben wat een accountant écht doet. Want het betere rekenwerk laat ik nu ook al over aan computers.” Het interpreteren van cijfers, het adviseren van klanten, het meeleven en -denken; dat is wat een accountant vooral doet volgens Evelien. “De verandering in ons prachtige vak gaat snel en dat is helemaal goed, maar vooral ook noodzakelijk. Want als we dat niet doen ben ik ervan overtuigd dat wij over tien jaar inderdaad niet meer nodig zijn!”

Leo (foto), assistent accountant bij de Controlepraktijk, studeert zelf op dit moment nog voor zijn master Accountancy. Hij ziet nog geen redenen om zijn studie voortijdig af te breken. “Natuurlijk is de accountancy onderhevig aan verandering, maar ik zie juist kansen. Door computers komt alle data beschikbaar en kunnen wij een nog beter oordeel vormen. Hierdoor neemt het risico op het afgeven van een onjuiste controleverklaring af en neemt de kwaliteit van een controle toe. Dit betekent wel dat wij ons meer moeten richten op de betrouwbaarheid van ICT.” Leo ziet pas problemen wanneer computers ook empathisch vermogen krijgen voor het interpreteren van cijfers, het kunnen herkennen van indicaties voor mogelijke fraude of het beoordelen van verslagen en processen. “Gelukkig is dat op dit moment nog niet zo ver. Daarom moeten wij kritisch op elkaar en elkaars werk blijven om de kwaliteit van een controle te verhogen en weer de vertrouwenspersoon van het maatschappelijk verkeer te worden.”

Ook Martijn, die werkzaam is als assistent accountant, studeert vol vertrouwen verder. “Inderdaad, een groot deel en misschien wel de gehele administratie zal over tien jaar geautomatiseerd zijn. Tot zover klopt de stelling.” De moderne accountant zal volgens Martijn meer en meer evolueren tot adviseur en strategisch partner. Samen met de relatie vooruit kijken, doelen stellen, uitdagen en de ambitie centraal doen staan. “Helemaal niet zo verkeerd dus. Want zeg nou zelf, de toekomst is toch vele malen spannender dan het verleden? Blijf dus vooral kiezen voor de studie Accountancy!”

Wij maken tijd

  • De zaken goed op een rij hebben
  • Grip op processen krijgen
  • Betere balans tussen leven en werken
  • Wij maken tijd door te bentaceren!

Alles in de cloud

bentaceraapp

Alles op één plek: de Bentacera cloud!

Meer weten?

Werkgebied

74092d12-7f1f-4a06-a7fd-b17d1cfce256