Was ik maar een koe…

Geüpdatet op 9-6-2017 08:00:32
Was ik maar een koe…

Aan de eettafel las mijn vrouw op een melkpak dat een koe slechts twintig minuten per etmaal slaapt. Mijn eerste gedachte was ‘Wauw, twintig minuten slaap? Dan zou ik zoveel meer kunnen doen in een dag en eindelijk al mijn to-do’s aan de kant kunnen krijgen’.

In ondernemersland hoor ik dit ook regelmatig. “Het leiden van mijn bedrijf en mijn mensen zou zoveel makkelijker zijn als ik meer tijd zou hebben.” De vraag is natuurlijk of dat zo is. Zou je echt beter leiden en beter in balans zijn als je meer tijd hebt? In de afgelopen jaren ben ik erachter gekomen dat dat vaak niet het geval is. Wat mij wel heeft geholpen is een gerichte en concrete investering.

In 2015 heb ik mezelf tien dagen ondergedompeld in een leiderschapstraining. Geen idee wat ik moest verwachten. Waarschijnlijk zou het over mezelf gaan en dan nog met vreemden om me heen ook. Spannend! Ik ben toch gegaan. Baat het niet, dan schaadt het niet…

En wat ben ik blij dat ik gegaan ben! Het programma heeft mij veel gebracht, waaronder:

1. Ik heb een duidelijk beeld gekregen van mijn persoonlijke en zakelijke ambities
De eerste zin die ik vanuit een magazine op een moodboard plakte was: ‘verlaat het beeldscherm’.
Deze zin is leidend voor mij geworden om mijn werk als accountant achter mij te laten en mij echt te
richten op de persoonlijke ontwikkeling van ondernemers en hun mensen.

2. Ik heb beter zicht gekregen op waarom ik dingen voel, denk en doe
Vanuit mijn overtuiging 'eerst inspannen, dan ontspannen' moest ik van mezelf altijd eerst mijn to-do-lijstje afwerken voordat ik mocht ontspannen (dat gold zowel op mijn werk als thuis). Ik heb geleerd om dat los te laten en de waarde van vertragen ontdekt. Ook tussen de to-do’s door!

3. Doordat ik beter snap hoe ik zelf in elkaar zit, snap ik anderen ook beter
Ik zie dit als 360 graden leiderschap. Vanuit mezelf kan ik nu beter de mensen om me heen
leiden (boven, onder en naast me).

4. Ik maak betere keuzes, gebaseerd op wat ik echt belangrijk vind in mijn leven
Vaak ging werk voor en moest ik van mezelf ’s avonds en in het weekend altijd nog wel even wat
doen. Wat echt belangrijk voor mij is, zijn relaties. Mijn geloof (relatie met God) en de mensen om mij heen (gezin, familie, vrienden etc). Het mooiste wat je anderen kan geven is je tijd! Ik probeer hier bewuster aandacht aan te schenken en dat vervult enorm.

“Als je jezelf niet kent kun je nooit een publiek ambt vervullen”. De mooiste uitspraak uit het recente interview op tv met koning Willem Alexander, vond ik. Hij doelde hier op de enorme voorbeeldfunctie die je als koning hebt en waar hij zijn dochter op probeert voor te bereiden. Om publiekelijk de juiste dingen te doen en te zeggen, moet je jezelf goed kennen. Maar geldt dit niet voor ons allemaal? Hebben we niet in al onze rollen een enorme voorbeeldfunctie? Als ondernemer, directeur, teamleider, werknemer, ouder of gezinslid? Wat mij betreft wel. Investeer dus in je leiderschap!

Een leiderschapstraining is misschien een beetje spannend, maar ik kan het iedereen aanraden. Meer weten? Bel me gerust: 06-54 95 37 47

Hans Heres

Wij maken tijd

  • De zaken goed op een rij hebben
  • Grip op processen krijgen
  • Betere balans tussen leven en werken
  • Wij maken tijd door te bentaceren!

Alles in de cloud

bentaceraapp

Alles op één plek: de Bentacera cloud!

Meer weten?