Voel jij je een leider of een manusje-van-alles?

Geüpdatet op 28-9-2020 15:14:13
Voel jij je een leider of een manusje-van-alles?

“Wat zou het heerlijk zijn om in een organisatie te werken waar alles voor je geregeld is. Waar je gewoon lekker je ding kunt doen en je collega’s de rest regelen. Dat zou fantastisch zijn. Maar ja, in de praktijk ben ik gewoon het manusje-van-alles en moet ik me bezig houden met administratie, marketing, productontwikkeling, personeel, logistiek en andere rompslomp.”

Misschien herken je het wel. Ik hoor het in ieder geval de laatste tijd regelmatig om me heen. Ondernemers die zich het manusje-van-alles voelen, in plaats van de leider van een bedrijf. Hoe zorg je voor focus op de ontwikkeling van je bedrijf? Waar heb jij als ondernemer nu eigenlijk leiding aan te geven? Naar mijn idee is dat aan slechts drie ontwikkelsporen: bedrijf, team en mens.

Bedrijf
Als ondernemer leid jij een bedrijf. Jij bent dus ook verantwoordelijk voor de ontwikkeling van dat bedrijf. De focus ligt hierbij op het helder krijgen van je missie en visie: waar wil je naar toe en wat vind je belangrijk? Maar ook zaken als financiën, marketing en je product of concept zijn belangrijk. Jij bent degene die de beslissingen neemt en hoeft dus maar één ding te doen: de juiste beslissing nemen. Dat valt niet altijd mee, maar het is te ontwikkelen.

Team
Vaak hoef je het niet helemaal alleen te doen en werk je samen met bijvoorbeeld partners of medewerkers. Samen werken betekent nog niet samenwerken. Teamontwikkeling gaat over de vraag “hoe werken wij het beste samen”? Ook daar gaat het over wat je wilt bereiken als team. Hoe communiceer je met elkaar en wat vinden jullie daarin belangrijk?’

Mens
Een team bestaat uit twee of meer individuen. Elk persoon heeft zijn eigen ambities, zijn eigen manier van werken, denken en handelen en levert zijn eigen waardevolle bijdrage aan het team. Aan jou de taak om elk persoon zich maximaal te laten ontwikkelen zodat hij of zij optimaal geniet en de beste bijdrage levert aan het team en daarmee het bedrijf.

De vraag is nu in welke mate jij aandacht, tijd, geld besteedt aan deze drie ontwikkelsporen? Vaak zijn we zo druk met werken ín het bedrijf, dat we niet meer toekomen aan werken áán het bedrijf. Toch zie ik in de praktijk dat ondernemers en leiders die in staat zijn dat wél te doen, succesvoller zijn op de lange termijn. Kortom, wat houdt ons tegen?

Als je wilt werken áán je bedrijf, áán je team en áán je mensen, heb jij jezelf eerst af te vragen:
geloof ik in ontwikkeling? Geloof ik dat de ontwikkeling van mijn mensen en mijn team een waardevolle bijdrage levert aan de ontwikkeling van mijn bedrijf?.

Als je dat met ‘JA!’ beantwoordt, kun je beginnen met de allerbelangrijkste ontwikkeling: jouw persoonlijke ontwikkeling als mens, ondernemer en leider. Daar valt vaak nog genoeg te leren. Wanneer heb jij voor het laatst eens nagedacht over waar jij in wilt groeien en hoe je dat gaat doen?
Als je wilt groeien in leiderschap kun je dat bijvoorbeeld doen door erover te lezen, een (leiderschaps)training te volgen of van collega-ondernemers horen hoe zij dit doen. Je kunt je ook aansluiten bij een van onze MKB Wurkpleats sessies, waarbij je tijd maakt om aan je bedrijf te werken. Ontdek maar eens wat voor jou het beste werkt!

Kortom, een betere organisatie begint bij jezelf. Dat is leiderschap!

Wil je een eerste stap zetten? Kom dan naar een van onze MKB Wurkpleats sessies.

Hans Heres

Wij maken tijd

  • De zaken goed op een rij hebben
  • Grip op processen krijgen
  • Betere balans tussen leven en werken
  • Wij maken tijd door te bentaceren!

Alles in de cloud

bentaceraapp

Alles op één plek: de Bentacera cloud!

Meer weten?

Werkgebied

74092d12-7f1f-4a06-a7fd-b17d1cfce256