Vijf bespaartips voor ondernemers

Geüpdatet op 28-11-2016 11:48:03
Vijf bespaartips voor ondernemers

Jij betaalt toch ook liever geen cent te veel?

Het einde van 2016 is in zicht. En ja, het gaat economisch gezien weer beter in Nederland; veel ondernemingen maken weer mooie winsten. Maar dat betekent ook dat er meer belasting betaald moet worden. Als je liever geen cent te veel betaalt, heb ik vijf handige tips voor je!

1 Koop een 25% bijtelling auto pas in 2017!
Ben je van plan nog in 2016 een auto met 25% bijtelling te kopen? Als je even geduld hebt en het uitstelt tot na 1 januari 2017 kun je geld besparen. Voor auto’s die op of na 1 januari op kenteken zijn gezet, geldt namelijk een bijtelling van 22% voor privégebruik. Dat is toch een besparing van 3% op de bijtelling, en dat vijf jaar lang!

2 Trek de huur van je huurwoning af van je winst (dat kan alleen nog in 2016)
Als je in 2016 een nieuwe huurwoning hebt betrokken of een onderneming bent gestart en je je woning voor tenminste 10% zakelijk gebruikt, dan zijn er mogelijkheden om de huur van de woning in aftrek te brengen op je winst. Dit kan zelfs wanneer er geen sprake is van een zelfstandige woonruimte. Voor het privégebruik van deze woning moet je dan een correctie ter grootte van het eigenwoningforfait voor ondernemingswoningen aanbrengen.

3 Voorkom dat je vier of acht procent rente moet betalen aan de Belastingdienst
De Belastingdienst rekent vanaf 1 juli 2017 rente met betrekking tot aanslagen inkomsten- en vennootschapsbelasting 2016. Dit is een forse rente: voor de inkomstenbelasting is dit 4% en voor een aanslag vennootschapsbelasting zelfs 8%. Controleer daarom goed of je voorlopige aanslag inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting over 2016 juist is!

Oh, en als je voorlopige aanslag te hoog is en je krijgt belasting terug, dan ontvang je geen rente van de Belastingdienst.

4 Maak optimaal gebruik van de investeringsaftrek
Als je in 2016 tussen de € 2.300 en € 311.242 investeert dan heb je recht op een extra aftrekpost. Dit is de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Als je onder de drempel zit van € 2.300 dan kan je overwegen om in 2016 een investering te doen. Voorzie je dat de investeringen boven de € 311.242 uitkomen, dan is het raadzaam om investeringen uit te stellen.

5 Plan een eindejaarsgesprek met de adviseur
Natuurlijk zijn er veel meer punten waarop je belasting kunt besparen. Dit is zeer afhankelijk van je persoonlijke situatie. De beste tip die ik daarom kan geven: plan een eindejaarsgesprek in met je adviseur. Mijn ervaring is dat zo’n gesprek vaak veel belastingbesparing oplevert.

Pieter Blaauw

Wij maken tijd

  • De zaken goed op een rij hebben
  • Grip op processen krijgen
  • Betere balans tussen leven en werken
  • Wij maken tijd door te bentaceren!

Alles in de cloud

bentaceraapp

Alles op één plek: de Bentacera cloud!

Meer weten?