Toeleven naar pensioen: hoe houden werknemers het vol?

27 juli 2020

De pensioenleeftijd is verhoogd naar 68 jaar, maar kunnen werknemers het fysiek en mentaal wel tot deze leeftijd volhouden? Wat kan een werkgever voor zijn werknemers en dus ook voor (de toekomst van) zijn eigen bedrijf betekenen? En wat kan een werknemer zelf doen?

Voor werknemers met een zwaar lichamelijk beroep is doorwerken tot 68 jaar vaak niet mogelijk. Datzelfde geldt voor werknemers met een bureaubaan, die de technologische ontwikkelingen niet meer kunnen bijbenen en voor werknemers die niet meer fit genoeg zijn om hun werk uit te voeren, ongeacht wat voor werk zij doen.

Investeer in je werknemers

Wat je als werkgever kunt doen? Investeren in je werknemers. De ‘houdbaarheid van de werknemer’ is namelijk nog lang niet verstreken op 55-jarige leeftijd. Een werknemer van 55 is niet oud, die kan nog prima tien tot vijftien jaar door. Lang genoeg om in te investeren dus.

Je kunt investeren door het blijven leren (bij- en omscholing) te stimuleren. Zo geef je de werknemer ‘straks’ ruimte om keuzes te maken en eventueel ander werk te gaan doen. Denk ook aan het bieden van meer flexibiliteit in werk(tijden) en het soort werk dat de werknemer doet. Waarom mag een werknemer niet gedurende het jaar vier dagen werken, drie dagen betaald krijgen en in de zomer dus zes tot acht weken afwezig zijn? Dat is een kwestie van werk organiseren. Misschien zijn we teveel vastgeroest in een bepaald systeem. Ik pleit ervoor om niet krampachtig vast te houden aan werktijden en vakantiedagen.

Uiteraard dragen werknemers hier zelf ook verantwoordelijkheid voor. Een flexibele opstelling is van beide kanten nodig. Het is daarom wenselijk om tijdig met de (55-jarige) werknemer in gesprek te gaan. Waar ligt zijn passie en kracht? Is het een optie om vanaf 60 of 62 jaar parttime te gaan werken, zodat er dan ook tijd is om de dingen te doen die hij of zij leuk vindt en waar diegene energie van krijgt? Maar ook: weten de werknemers hoe zij er op de pensioendatum financieel voorstaan en is er financiële ruimte om eerder met (deeltijd) pensioen te gaan?

Kortom: hoe breng je werknemers beter in balans? Het voordeel voor de werkgever is dat een werknemer die in balans is een hogere productiviteit heeft en dat er minder kans op verzuim of zelfs uitval is.

Ons pensioenstelsel wordt de komende jaren nog flexibeler gemaakt, waardoor het pensioen steeds beter zal aansluiten op flexibel langer doorwerken. Een geluk: langer werken levert meer geluk én een betere gezondheid op, blijkt uit onderzoek, dus met een flexibele regeling kun je des te meer genieten van alles wat je leuk vindt!

Werknemers; denk hier tijdig over na. Maak het bespreekbaar bij je werkgever.

Werkgevers; stimuleer je werknemers om het bespreekbaar te maken. Het gaat tenslotte om de toekomst van jouw bedrijf.

 

Zet deze blog je aan het denken? Wij denken graag met je mee over hoe je hier invulling aan kunt geven voor je werknemers en welke keuzes voor jullie de juiste zijn. Neem gerust contact met ons op via 088-3210800