Staatssecretaris daagt beleggers uit

Geüpdatet op 11-11-2019 10:56:29
Staatssecretaris daagt beleggers uit

Je hebt het misschien wel meegekregen via berichten in de media: het Kabinet wil de box 3-heffing vanaf 2022 fors aanpassen. Op vrijdag 6 september kondigde staatssecretaris Snel van Financiën de spelregelwijzigingen voor sparen en beleggen aan, die vanaf 2022 moeten gelden. Wat die nieuwe spelregels precies inhouden? Wij leggen het uit.

Bovenstaande afbeelding komt uit het persbericht van Snel en licht het voorstel toe.
Bovenstaande afbeelding komt uit het persbericht van Snel en licht het voorstel toe.

Door het mooie plaatje en de gelikte toelichting van de staatssecretaris (“1,35 miljoen Nederlanders betalen straks geen belasting meer over hun spaargeld” en “de eerste €440.000 voor iemand met alleen spaargeld wordt belastingvrij”) lijkt het voorstel de perfecte opmaat voor de vrijdagmiddagborrel op kantoor. Maar zoals zo vaak is de afdronk minder soepel en fruitig dan beloofd.

Het zuurgehalte van de nieuwe regeling
De berekening klopt. Wie €440.000 aan spaargeld heeft, wordt geacht 0,09% ofwel €396 rendement te behalen. Omdat dit minder is dan het heffingvrij inkomen van €400, is hierover geen belasting verschuldigd. Fiscale partners profiteren hier zelfs dubbel van. Het zuurgehalte komt dan ook uit de onderdelen van het voorstel die tot op heden minder aandacht gekregen hebben:
- Voor andere bezittingen dan spaargeld gaat het forfaitaire rendement 5,33% bedragen. Dit percentage geldt momenteel alleen bij vermogens van meer dan 1 miljoen euro. Voor kleine beleggers, die momenteel voor 1,80% worden aangeslagen, betekent dit bijna een verdriedubbeling;
- Wie meer dan €30.846 aan bezittingen heeft, wordt vanaf 2022 voor zijn hele vermogen aangeslagen. Een dubbele verzwaring. Momenteel is de eerste €30.846 nog zonder meer vrijgesteld en geldt dit bedrag bovendien voor het saldo van bezittingen en schulden. Kortom: je bent na de wijziging van de regelgeving eerder aan de beurt;
- Op schulden wordt een negatief rendement van 3,03% verondersteld. Dat is fors minder dan de 5,33% die voor beleggingen wordt aangenomen. Momenteel wegen schulden in box 3 nog even zwaar als spaartegoeden en beleggingen. Wie zijn bezittingen met geleend geld gefinancierd heeft, gaat daardoor aanzienlijk meer belasting betalen.
- Het tarief in box 3 stijgt van 30% naar 33%. In procentpunten klinkt dit misschien niet heel spannend, maar een toename van 10% is toch behoorlijk te noemen.

Actie ondernemen
Wanneer het voorstel met terugwerkende kracht tot 1 januari 2019 zou worden ingevoerd, zou de belastingopbrengst behoorlijk toenemen. Deze toename zou voor rekening komen van beleggers, vooral wanneer de beleggingen met schulden zijn gefinancierd. Toch rekent de staatssecretaris zich niet rijk en gaat hij ervan uit dat het voorstel budgetneutraal wordt vormgegeven. Dat komt, zo schrijft hij, door gedragseffecten. Met andere woorden: de staatssecretaris rekent erop dat beleggers actie zullen ondernemen.

Wil jij goed voorbereid zijn op de nieuwe wetgeving? De belastingadviseurs van Bentacera staan voor je klaar!
Neem gerust contact met ons op via 088-3210800 óf door middel van onderstaand contactformulier.

Dirk Hiemstra en Magda Veenstra

Wij maken tijd

  • De zaken goed op een rij hebben
  • Grip op processen krijgen
  • Betere balans tussen leven en werken
  • Wij maken tijd door te bentaceren!

Alles in de cloud

bentaceraapp

Alles op één plek: de Bentacera cloud!

Meer weten?

Werkgebied

74092d12-7f1f-4a06-a7fd-b17d1cfce256