Samenwerken werkt niet!

Geüpdatet op 20-12-2017 10:58:30
Samenwerken werkt niet!

De afgelopen weken heb ik van verschillende ondernemers en leidinggevenden het nodige over samenwerken gehoord. Een greep uit de opmerkingen: “Ik heb goede mensen hoor, maar samenwerken ho maar”, “Ze doen niet wat ik zeg”, “Ik moet werkelijk alles uitleggen”, “Als ik geen initiatief neem, gebeurt er niks”, “We werken wel samen, maar niet samen”. Conclusie: samenwerken werkt niet! Toch?

Dit weekend heb ik samen met mijn zoon gewerkt aan een Duplo-huisje. Ondanks zijn jonge leeftijd (bijna 2), hebben we samen plezier gehad en bereikt wat we wilden: een huisje van duplo. Ondanks onze verschillen in beleving, leeftijd, ervaring, techniek en ideeën, is het wel gelukt. Conclusie: samenwerken werkt wel! Maar hoe dan? Hierbij wat tips:

Geloof je erin?
Alleen als je gelooft dat je samen meer of iets beters kunt bereiken dan alleen, gaat samenwerken slagen. Dit geldt niet alleen voor jou, maar voor iedereen waarmee je samenwerkt.

Waar gaan en staan we voor?
Samen werken, betekent samen aan iets werken. Is voor iedereen helder waar we precies voor gaan?
En, zijn we het eens over wat we belangrijk vinden in onze samenwerking? Wat zijn onze samenwerkingsafspraken?

Hoe luister je naar de mening van je teamlid?
In een brainstormfase ben ik vaak vol van mijn eigen ideeën. Dit maakt regelmatig dat ik niet echt luister naar de ander, waardoor ik waardevolle inzichten mis. Het principe wat mij hierin helpt: iedereen is uniek en heeft zijn eigen waardevolle bijdrage.

Leer je van het verleden en anderen?
In de sneltrein van het leven sta ik te weinig stil bij de vraag ‘Wat heb ik geleerd?’. Oftewel, wanneer heb ik voor het laatst echt goed samengewerkt en wat maakte dat dit zo was? Het benutten van lessen dus. Verder hoor ik regelmatig verhalen van bedrijven waarbij ik denk: ‘Wauw dat klinkt goed!’. Ik neem gelukkig steeds bewuster de tijd om te kijken hoe anderen het doen.

Is er wat te vieren?
In de meeste gevallen snappen we wel dat we doelen moeten stellen. Dit gaat overigens eerder over taakdoelen dan samenwerkingsdoelen, maar vooruit. Vaak laten we het dan bij een jaardoel. Maar wat betekent dit voor komende week? Het succes van beweging krijgen en houden zit in kort-cyclisch. Kleine stappen en doelen, experimenterend vooruit. Dan is er regelmatig wat te vieren!

Wie doet wat? Een tip voor de kerstvakantie!
Is voldoende duidelijk wie welke rol heeft en welke verantwoordelijkheden daarbij horen? Op dit moment lees ik het boek Getting Teams Done. Een aanrader om eens heel anders samen te gaan werken!

Is het je duidelijk?
Ik schat in dat in 80% van alle overleggen, de bovenstaande vragen niet (voldoende) worden gesteld. Waarom niet? We zijn drukker met de inhoud dan het proces. In de sportwereld hebben ze begrepen dat je een wedstrijd alleen wint door veel te trainen. En wat doen wij? Wedstrijd spelen, wedstrijd spelen, wedstrijd spelen. Een mooie uitdaging om in 2018 meer te gaan trainen!

Wil jij in 2018 beter leren samenwerken? Bel me gerust voor meer tips: 06-54 95 37 47.

Hans Heres

Wij maken tijd

  • De zaken goed op een rij hebben
  • Grip op processen krijgen
  • Betere balans tussen leven en werken
  • Wij maken tijd door te bentaceren!

Alles in de cloud

bentaceraapp

Alles op één plek: de Bentacera cloud!

Meer weten?

Werkgebied

74092d12-7f1f-4a06-a7fd-b17d1cfce256