Nu de scheiding regelen of volgend jaar?

30 januari 2020

Hoe je het ook went of keert, scheiden is niet niks. Na de emotionele rollercoaster, volgt de achtbaan met alle financiële regelingen. Eén zo’n regeling betreft partneralimentatie, hot topic de afgelopen weken. De alimentatieplicht gaat namelijk van twaalf naar vijf jaar. Ingangsdatum waarschijnlijk 1 januari 2020. “Wacht, is het dan niet beter om nog een halfjaar te wachten met het regelen van de scheiding?”, horen we mensen denken. Het geval wil echter dat er verschillende uitzonderingen op die regel zijn. Hoe dat zit? Wij leggen het uit.

Indiening verzoekschrift 2019

Dien je dit jaar het verzoekschrift in bij de rechtbank? Onthoud dan dat er in principe sprake is van maximaal twaalf jaar partneralimentatie.

Indiening verzoekschrift vanaf 1 januari 2020

Huwelijk heeft korter dan vijftien jaar geduurd
Heeft je huwelijk korter dan vijftien jaar geduurd? Dan is de maximale duur van de partneralimentatie de helft van de duur van het huwelijk. Ben je bijvoorbeeld zes jaar getrouwd geweest? Dan geldt de regeling voor partneralimentatie drie jaar. Het maximum in dit geval is vijf jaar (maar tenminste totdat het jongste kind 12 jaar is).

Huwelijk heeft langer dan vijftien jaar geduurd
Ontvang jij alimentatie en ben je jonger dan 50 jaar? Dan krijg jij partneralimentatie voor de helft van de duur van jouw huwelijk met een maximum van 5 jaar (maar tenminste totdat het jongste kind 12 jaar is). Ben je echter geboren vóór 01-01-1970? Dan heb jij maximaal recht op 10 jaar alimentatie.

Ben jij, als alimentatiegerechtigde, op de datum van de indiening van het verzoekschrift maximaal tien jaar verwijderd van de AOW-leeftijd? Dan ontvang jij partneralimentatie, maximaal tot aan de AOW-leeftijd.

Aan de bestaande afspraken over alimentatie verandert niets. De nieuwe regels gelden alleen voor de verzoekschriften die vanaf 2020 (is de verwachting) worden ingediend.

Vergeet niet dat alimentatie slechts één onderdeel is van een scheiding. Er zijn nog meer punten waar goede afspraken over gemaakt moeten worden (ouderschapsplan, alimentatie, pensioen, onderneming etc). “Maar hoe zit dat dan? Hoe moet ik dat allemaal regelen?” Geen zorgen, wij helpen je graag gedurende het hele scheidingstraject, bekijken jouw persoonlijke situatie en bespreken samen de mogelijkheden.

Meer weten? Neem dan contact op met onze scheidingsbemiddelaar Ylva Bruinsma (via 088-3210789