Maak van je accountant een adviseur!

Geüpdatet op 8-7-2016 11:06:58
Maak van je accountant een adviseur!

De tijd van de jaarrekeningen is weer aangebroken! Maar waarom zou je een jaar wachten voordat je definitief inzicht krijgt in je cijfers? De jaarrekening staat nog steeds te centraal in de dienstverlening van accountants voor het midden- en kleinbedrijf. Accountants kunnen naar mijn mening veel meer toegevoegde waarde leveren wanneer ze bijvoorbeeld elk kwartaal echt afsluiten of kijken naar procesoptimalisatie.

Ondernemers zijn vaak bang voor hoge rekeningen als ze door het jaar heen hun accountant inschakelen. Maar door elk kwartaal, in plaats van elk jaar, af te spreken, krijg je inzicht in tussentijdse cijfers. Op die manier ontdek je trends eerder en kun je eerder bijsturen wanneer je kansen of bedreigingen ziet. Dit kan je heel wat opleveren. Doordat je de accountant tussentijds vaker inschakelt, bespaar je kosten in het eindtraject: een groot deel van het werk is al door het jaar heen gedaan. Daarnaast zal de accountant veel beter op de hoogte zijn van wat voor jou als ondernemer echt belangrijk is. Je kunt samen vooruitkijken: wat kan beter, waar moet ik op letten, wat is fiscaal aantrekkelijk? Je haalt hierdoor veel meer rendement uit de afspraken met de accountant.

Heb je de zaken op orde en grip op de cijfers? Kijk dan eens samen met je accountant naar de interne processen. Je zult merken dat veel routinematige werkzaamheden onnodig tijdrovend zijn. Soms wordt dezelfde informatie meer dan één keer ingebracht of maak je geen gebruik van alle mogelijkheden die je online boekhoudsoftware biedt. Misschien heb je zelf wel helemaal geen tijd meer om de boekhouding bij te houden of zou je je tijd liever anders besteden. Door zorgvuldig te kijken waar het beter of anders kan, is snel resultaat te boeken. Wanneer je je eigen betrokken medewerkers meeneemt in deze gesprekken, zal je zien dat oplossingen vaak vanuit de organisatie zelf komen en er een breed draagvlak voor de veranderingen ontstaat.

Daag je accountant dus eens uit om zijn dienstverlening niet alleen rondom de jaarrekening en fiscale aangifte te concentreren en werk samen aan je bedrijf. Op die manier kan je accountant echt een adviseur worden. Vier ogen zien meer dan twee!

Geschreven door Gooitzen Boonstra
Algemeen directeur, Bentacera

Wij maken tijd

  • De zaken goed op een rij hebben
  • Grip op processen krijgen
  • Betere balans tussen leven en werken
  • Wij maken tijd door te bentaceren!

Alles in de cloud

bentaceraapp

Alles op één plek: de Bentacera cloud!

Meer weten?