Geef vorm aan de ontwikkeling van je medewerkers met Trakstar

Gepubliceerd op 23-11-2017 15:50:37
Geef vorm aan de ontwikkeling van je medewerkers met Trakstar

Binnen het mkb merk ik dat steeds meer ondernemers inzien dat de mensen in hun bedrijf het belangrijkste kapitaal zijn. Ze willen dat hun mensen plezier hebben in hun werk en zich kunnen ontwikkelen, hierdoor hun werk goed doen en zo een bijdrage leveren aan het bedrijf. Die ontwikkeling wil je stimuleren en daarbij is feedback cruciaal. Hoe doe je dat als ondernemer? En hoe kun je de mogelijkheden van IT daarbij inzetten?

Het antwoord op deze vragen hangt af van je missie, visie en filosofie ten aanzien van je mensen: je personeelsbeleid. Laatst hoorde ik van een ondernemer dat hij zijn mensen geen opleiding aanbiedt, omdat ze daarna waarschijnlijk het bedrijf verlaten. Als dat je visie op je personeelsbeleid is, is de keuze simpel: geen ontwikkelgesprekken. Onlangs sprak ik ook met een ondernemer die de overstap maakt van één routinegesprek per jaar naar minimaal drie gesprekken om gedurende het jaar meer focus op de ontwikkeling te leggen en de voortgang te stimuleren. Hiermee voelen zijn medewerkers zich meer gewaardeerd, zal de ontwikkeling van zijn mensen sneller gaan, blijven medewerkers langer bij hem werken en heeft dat op de lange termijn een positieve invloed op het bedrijfsresultaat.

Slechts 12% van de millenials in Fryslân heeft duidelijkheid over de ontwikkelmogelijkheden binnen hun bedrijf. Dit is aanleiding om binnen een á twee jaar van baan te veranderen. Voor de werkgever betekent dit een verlies van kennis, tijd en energie.

Jij, als ondernemer, en de leidinggevenden binnen je bedrijf hebben een sleutelrol in dit geheel. Het is belangrijk dat je oog hebt voor de behoeftes van je mensen en dat je ze de gelegenheid geeft om dit in een goed gesprek samen door te nemen. Bij deze gesprekken is inzicht in elkaars visie en het stellen van de juiste vragen erg belangrijk.

Een goed hulpmiddel hierbij is Trakstar. Trakstar is een intuïtief online programma voor de jaarcyclus. Door goed gebruik van het programma bouwen medewerker en ondernemer/leidinggevende gedurende het jaar een portefeuille van ervaringen op. Op basis van deze portefeuille kunnen ze samen de beoordeling van de medewerker maken en het gesprek aangaan. Ook geeft het, indien nodig, input om eerder in gesprek te gaan. Daarnaast geeft het handvatten voor een goed gesprek en vooral voor het uitvoeren van de follow-up.

· Na een zorgvuldige vergelijking hebben wij gekozen voor Trakstar als online jaarcyclusprogramma. Door de volgende drie voordelen kwamen wij tot dit besluit:

- Trakstar is flexibel en aanpasbaar naar de wensen van elke gebruiker;
- Het programma is makkelijk in gebruik en werkt intuïtief;
- De processen zijn goed doordacht.

De medewerker heeft toegang tot zijn eigen online dossier, wat de betrokkenheid sterk verhoogt. Doordat de medewerker en de werkgever gedurende het jaar samen aantekeningen maken, komen beide partijen beslagen ten ijs. Een veel gehoord bezwaar van het traditionele beoordelen, dat er met name vanuit het recente verleden wordt geput, is hiermee ondervangen.

Trakstar heeft een optionele module voor 360 graden beoordelen waarmee op een gemakkelijke manier ook input van anderen, binnen en buiten de organisatie, kan worden verzameld. Het allerbelangrijkste is en blijft het daadwerkelijke gesprek met elkaar. Trakstar faciliteert dit gesprek door het genereren van een vergelijkingsrapport dat als basis voor het gesprek dient. Ook leg je gemaakte afspraken in Trakstar vast en kun je hier reminders aan koppelen. Op deze wijze zorg je er voor dat de afspraken en doelen in beeld blijven en daadwerkelijk behaald worden.

We hebben voor Trakstar gekozen omdat het gebruiksvriendelijk, overzichtelijk en flexibel is. Ondernemer Leo Wijnsma (TIGRA Heerenveen) kan dit beamen na een succesvolle pilot. In deze video vertelt hij over zijn ervaringen met het programma.

Wil jij ook vorm geven aan de gesprekken met je meest waardevolle kapitaal? Wil jij weten wat Trakstar voor jou kan betekenen? Neem gerust eens contact met mij op via 06 1170 9388 of stuur een bericht.

Wij maken tijd

  • De zaken goed op een rij hebben
  • Grip op processen krijgen
  • Betere balans tussen leven en werken
  • Wij maken tijd door te bentaceren!

Alles in de cloud

bentaceraapp

Alles op één plek: de Bentacera cloud!

Meer weten?

Werkgebied

74092d12-7f1f-4a06-a7fd-b17d1cfce256