De Ondernemersreis #9: Belastingregels inrichting kantoor

Geüpdatet op 27-7-2020 15:04:41
De Ondernemersreis #9: Belastingregels inrichting kantoor

Waar loopt een (startende) ondernemer allemaal tegenaan? Volg elke twee weken de fictieve ondernemers Jean en Peter op hun boeiende pad van het ondernemerschap en lees welk advies wij ze zouden meegeven. Deze week: van welke belastingregels kunnen Jean en Peter profiteren bij het inrichten van hun nieuwe kantoor?

Na een rumoerige startperiode groeit de onderneming langzaam maar gestaag verder. Aan de keukentafel bij Peter thuis nemen steeds vaker klanten plaats. Het gebrek aan privacy en professionaliteit doet Peter besluiten om zijn riante garage om te bouwen tot een mooi kantoor voor de vof.

Jean kan uit een faillissementsverkoop een volledige inrichting op de kop tikken. Peter heeft echter opgevangen van een bevriende ondernemer dat ze de inrichting nieuw moeten aanschaffen, zodat de fiscus de helft ‘meebetaalt’. Wat is wijsheid?


Het advies van Wiep Kuipers (Bentacera):
“Als Peter de garage verbouwt tot een kantoor voor de vof met een eigen ingang en sanitaire voorzieningen, kan hij de garage tot zijn ondernemingsvermogen rekenen. Omdat de garage van Peter is, rekent hij deze tot zijn buitenvennootschappelijk ondernemingsvermogen. De vof zal hem hiervoor een gebruiksvergoeding betalen. Peter kan op de garage afschrijven en daarnaast kosten in aftrek brengen ten laste van zijn bedrijfsresultaat. Wel moet Peter als hij de woning verkoopt of stopt met ondernemen belasting betalen over de boekwinst: het verschil tussen de waarde en de boekwaarde waarvoor de garage op zijn balans staat.

Wanneer Jean een volledige kantoorinrichting op kosten van de vof uit een faillissementsverkoop koopt, kan de vof hierop afschrijven en over de aanschaf van deze inrichting investeringsaftrek claimen. Deze bedraagt 28% procent van de aanschafwaarde bij investeringen tot € 56.192 en is een extra aftrek ten laste van de winst voor beide firmanten. Het maakt hierbij niet uit of er een tweedehands of een geheel nieuwe inrichting wordt aangeschaft. Ook kunnen ze bij investeringen van € 2.500 of meer in energiebesparende bedrijfsmiddelen en investeringen in duurzame energie in aanmerking te komen voor Energie-Investeringsafrek (EIA). Dit levert dan wederom een extra aftrek op ten laste van de winst. Aan de hand van deze informatie kunnen Jean en Peter beoordelen wat voor hen de beste optie is.”


Wil je ook advies met betrekking tot btw? Neem gerust eens contact op met Bentacera. Wij nemen de tijd om je te helpen ondernemen!

Ondernemersreis8
Ondernemersreis10

Wij maken tijd

  • De zaken goed op een rij hebben
  • Grip op processen krijgen
  • Betere balans tussen leven en werken
  • Wij maken tijd door te bentaceren!

Alles in de cloud

bentaceraapp

Alles op één plek: de Bentacera cloud!

Meer weten?

Werkgebied

74092d12-7f1f-4a06-a7fd-b17d1cfce256