De Ondernemersreis #11: Eigen personeel, een lust of last?

Geüpdatet op 27-7-2020 15:06:40
De Ondernemersreis #11: Eigen personeel, een lust of last?

Waar loopt een (startende) ondernemer allemaal tegenaan? Volg elke twee weken de fictieve ondernemers Jean en Peter op hun boeiende pad van het ondernemerschap en lees welk advies wij ze zouden meegeven. Deze week: op welke manier kunnen Jean en Peter het best personeel inhuren?

De onderneming van Jean en Peter loopt als een trein. Goed nieuws, maar er is ook een keerzijde. Ze kunnen het werk samen namelijk niet meer aan. Ze hebben met spoed mensen nodig en vragen een aantal mensen in hun netwerk om ondersteuning. Hierbij komen de volgende mogelijkheden aan de orde:

- ondersteuning door middel van het inhuren van zzp’ers;
- ondersteuning via een uitzendbureau;
- het in dienst nemen van personeel.

Jean ziet het in dienst nemen van personeel wel zitten. Hij is van mening dat dit een gunstige invloed heeft op de groei en duurzaamheid van de onderneming, in verband met de binding van het personeel met het bedrijf. Peter kijkt vooral naar het kostenaspect. Ze vragen zich af wat in hun situatie de beste keuze is. Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende opties?

Het advies van Edwin van der Velde (Bentacera):
“Aangezien Jean en Peter het zo druk hebben dat zij het werk niet zelf meer uit kunnen voeren, hebben ze medewerkers nodig. Dit kunnen ze doen door zzp’ers in te huren, externe medewerkers via het uitzendbureau aan te trekken of door zelf personeel aan te nemen. Elke vorm heeft zo zijn voor- en nadelen.

Bij het inschakelen van een zpp’er voor beschikbare werkzaamheden dienen deze werkzaamheden wel geschikt zijn om zelfstandig te kunnen worden uitgevoerd. Als opdrachtgever dien je te toetsen of een gezagsverhouding ontbreekt of dat de zelfstandige de opdracht niet zelfstandig uit hoeft te voeren. Het voordeel van zzp’ers is dat je niet gebonden bent aan het arbeidsrecht en ontslagrecht. Zodra een opdracht klaar is, eindigt de overeenkomst.

Je zou ook de werkzaamheden kunnen laten uitvoeren door uitzendkrachten. Deze flexibele krachten zijn voor tijdelijke extra drukte goed inzetbaar en je hoeft geen loonadministratie te voeren met alle administratieve plichten. Deze worden door het uitzendbureau gedaan. Het nadeel van uitzendkrachten is dat ze minder binding hebben met het bedrijf en vaak duurder zijn dan wanneer je zelf personeel aanneemt.

Laatstgenoemde is ook een optie. Werknemers die in dienst zijn van het bedrijf hebben meer hart voor de zaak. Het nadeel van personeel zelf in dienst hebben, is dat ontslag minder eenvoudig is en je administratief een loonadministratie dient te voeren.

Aan de hand van deze informatie kunnen Jean en Peter beoordelen wat voor hen de beste optie is.”

Ondernemersreis10
Ondernemersreis12

Wij maken tijd

  • De zaken goed op een rij hebben
  • Grip op processen krijgen
  • Betere balans tussen leven en werken
  • Wij maken tijd door te bentaceren!

Alles in de cloud

bentaceraapp

Alles op één plek: de Bentacera cloud!

Meer weten?

Werkgebied

74092d12-7f1f-4a06-a7fd-b17d1cfce256