De Ondernemersreis #1: Hoe begin je?

Geüpdatet op 27-7-2020 14:53:24
De Ondernemersreis #1: Hoe begin je?

Waar loopt een (startende) ondernemer allemaal tegenaan? Volg elke twee weken de fictieve ondernemers Jean en Peter op hun boeiende pad van het ondernemerschap en lees welk advies wij ze zouden meegeven. Deze week: Jean en Peter willen voor zichzelf beginnen. Maar hoe begin je dat "beginnen" eigenlijk?

Jean Slager is adviseur op het gebied van geluidsinstallaties, podiumverlichting en podiumaankleding. Hij is al veertien jaar werkzaam bij een middelgroot bedrijf in Almere met een zeer brede klantenkring: van landelijk bekende poppodia tot de lokale kroeg om de hoek.

Door diverse omstandigheden (een sterk concurrerende markt, grote overheadkosten) wordt hij helaas ontslagen.

Zijn collega Peter van Leeuwen is al twintig jaar in dienst bij dezelfde werkgever en gespecialiseerd in het organiseren van grote evenementen en het contracteren van buitenlandse artiesten voor diverse festivals in Nederland. Peter speelt al een tijdje met de gedachte om voor zichzelf te beginnen, zodat hij niet te maken heeft met een logge organisatie. Maar voordat hij zijn gedachten in de praktijk kan brengen, staat ook hij op straat door de reorganisatie.

Vanuit diverse hoeken krijgen Jean en Peter het advies om voor zichzelf te beginnen. Ze hakken de knoop door en besluiten niet te gaan solliciteren, maar zich in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Het opstarten van een bedrijf neemt echter tijd in beslag en de inkomsten zullen niet direct binnenstromen. Hebben Jean en Peter in de tussentijd recht op een uitkering? En welke stappen moeten zij hiervoor zetten?

Het advies van een senior salaris adviseur bij Bentacera:
Jean en Peter hebben na hun ontslag in beginsel recht op een WW-uitkering. Deze uitkering vervalt echter wanneer zij als zelfstandigen aan het werk gaan. Omdat ze bij de start van hun onderneming onvoldoende inkomsten genereren, kunnen zij wellicht aanspraak maken op een aanvulling op het inkomen van het UWV.

Gebaseerd op de hoogte van het voormalige salaris kan het UWV het dag- of uurloon vaststellen dat als basis dient voor de aanvulling op het inkomen. Dit uurloon en het aantal uren dat Jean en Peter als ZZP-er gaan werken zijn van belang om al dan niet een aanvulling te ontvangen van het UWV. Indien zij als zelfstandigen minder uren gaan werken dan zij in loondienst werkten, bestaat er voor de resterende uren nog steeds een sollicitatieplicht.


Heb jij ook vragen over dit onderwerp of over andere zaken waar je als ondernemer tegenaan loopt? Neem gerust eens contact op met Bentacera. Wij nemen de tijd om je te helpen ondernemen!

Vervolg je ondernemersreis
Vervolg je ondernemersreis

Wij maken tijd

  • De zaken goed op een rij hebben
  • Grip op processen krijgen
  • Betere balans tussen leven en werken
  • Wij maken tijd door te bentaceren!

Alles in de cloud

bentaceraapp

Alles op één plek: de Bentacera cloud!

Meer weten?

Werkgebied

74092d12-7f1f-4a06-a7fd-b17d1cfce256