De Ondernemersreis #7: Hoe kom je snel aan krediet?

Geüpdatet op 27-7-2020 15:00:36
De Ondernemersreis #7: Hoe kom je snel aan krediet?

Waar loopt een (startende) ondernemer allemaal tegenaan? Volg elke twee weken de fictieve ondernemers Jean en Peter op hun boeiende pad van het ondernemerschap en lees welk advies wij ze zouden meegeven. Deze week: Jean en Peter hebben snel geld nodig, maar de bank geeft niet thuis. Hoe kunnen ze alsnog op korte termijn aan krediet komen?

Jean en Peter hebben de eerste artiesten en zalen geboekt. Maar ze merken dat het geld opraakt door met name de aanschaf van de veel te dure auto’s. Ze hebben in eerste instantie een fors bedrag ontvangen als voorschot, maar nu komt er nauwelijks geld meer binnen. En dat terwijl de kosten gewoon doorlopen. Jean en Peter vernemen al snel dat dit de gebruikelijke gang van zaken is in deze branche. In de toekomst gaan ze hier zeker rekening mee houden, maar op dit moment hebben ze geld nodig. Ze kloppen bij de bank aan om krediet aan te vragen, maar worden al vrij snel afgewimpeld.

Jean en Peter hebben echt acuut geld nodig. Hoe kunnen ze toch een krediet krijgen? Zijn er partijen op de markt die Jean en Peter hiermee kunnen helpen? Of bestaan er wellicht andere mogelijkheden om geld te krijgen?

Het advies van De Valck Dealmakers:
“Ondernemen gaat over je passie najagen én deze in stand houden. De beloning zit voor de één meer in vrijheid, voor de ander in meer geld. Je hebt in ieder geval geld, of de beschikking over geld, nodig om je bedrijf in stand te houden. Er zijn meerdere mogelijkheden om aan krediet te komen. Een gedegen afweging is hierbij essentieel, ondanks dat dit vaak een onderbelicht item is bij (startende) ondernemers. Heb je een kortlopende behoefte aan geld of heb je langdurig geld nodig? Jean en Peter lijken nu snel kredietruimte te moeten krijgen om de rekeningen die gaan komen te kunnen betalen. Het is echter wel van belang te weten hoeveel geld er nodig is en hoe het bedrijf, in financieel opzicht, gaat presteren om met het rendement het krediet weer terug te betalen.

De vraag is wat nu belangrijker is: op korte termijn de beschikking krijgen over kredietruimte om de rekeningen te voldoen of heel lang stil staan bij de vraag hoe lang het duurt voordat de rendementen voldoende zijn om aan alles te kunnen voldoen. Jean en Peter voelen de druk om snel geld beschikbaar te hebben. Om hier invulling aan te geven zijn er een aantal opties. Als eerste kunnen we kijken of er nog een lease op de aangeschafte auto’s te krijgen is. Deze optie is over het algemeen snel en het meest effectief. De tweede optie is om te kijken of ze op basis van een goed plan met daarin een onderbouwde prognose bij de bank (alsnog) krediet kunnen krijgen. Dit kost substantieel meer tijd en aandacht dan de eerst optie om de plannen goed op papier (lees: goed naar smaak van de bank) te krijgen en te onderbouwen op een manier waar de bank wat mee kan. Een mogelijke laatste optie is om het geld bij de ‘crowd’ op te halen. Deze laatste optie kan er gelijk voor zorgen dat je ambassadeurs voor je activiteiten krijgt. Dit zal echter ook niet in een paar weken klaar zijn.

Een goed onderbouwde prognose van het rendement en een liquiditeitsprognose geven meer houvast in de te verwachte geldstromen en daarmee welke optie voor Jean en Peter de beste is. Het zijn dus niet alleen zaken waar een bank iets mee doet maar waar je als ondernemer je voordeel mee kunt doen.”

Wil je meer informatie over financieringsmogelijkheden? Neem gerust eens contact op met Bentacera. Wij nemen de tijd om je te helpen ondernemen!

Ondernemersreis 6
Ondernemersreis8

Wij maken tijd

  • De zaken goed op een rij hebben
  • Grip op processen krijgen
  • Betere balans tussen leven en werken
  • Wij maken tijd door te bentaceren!

Alles in de cloud

bentaceraapp

Alles op één plek: de Bentacera cloud!

Meer weten?

Werkgebied

74092d12-7f1f-4a06-a7fd-b17d1cfce256