De (eerste) feestdagen na een scheiding

16 maart 2020

Je hoeft de tv maar aan te klikken of de reclames met dolgelukkige gezinnen bij ’t knapperende haardvuur, aan een kerstdiner of al oliebollen bakkend komen je tegemoet. Maar wat nou als je gescheiden bent? Voor ouders en kinderen die niet meer één gezin vormen, zijn de feestdagen best lastig. Hoe kun je ervoor zorgen dat je er samen toch een mooie tijd van maakt zonder al teveel spanningen? Wij helpen je op weg.

Een ouderschapsplan

In een ouderschapsplan zijn afspraken gemaakt over waar en wanneer de kinderen bij welke ouder zijn. Deze afspraken staan vast, maar in onderling overleg kun je gelukkig altijd andere afspraken maken. Wil je toch net wat andere dagen afspreken in de kerstvakantie, dan is het goed om dit tijdig te regelen met je ex-partner. Verloopt de communicatie lastig, probeer dan altijd vanuit jezelf te spreken. Begin de zin dan met: “Ik zou het fijn vinden als…”

Bouw voor jongere kinderen niet te veel wisselmomenten in, om de rust voor iedereen te bewaren. Zijn de kinderen al wat ouder, dan is het ook goed om hen bij de plannen voor de kerstvakantie te betrekken. Hoe zien zij het en welke ideeën hebben zij er zelf over?

Naast de omgang kun je ook afspraken maken over het geven van cadeaus. Dit voorkomt dat het soms een wedstrijd wordt wie de duurste cadeaus geeft, inclusief irritaties. Zorg ervoor dat je positief blijft over de cadeaus die de kinderen van de andere ouder of van je ex-schoonfamilie krijgen, ook al had je het liever anders gezien.

Natuurlijk zullen herinneringen aan voorgaande jaren opspelen. Maar bedenk dat er ook weer nieuwe herinneringen worden gemaakt. Vind je die momenten zonder de kinderen toch lastig? Plan wat leuks voor jezelf. Op deze manier wordt de decembermaand voor jezelf en voor de kinderen een fijne periode om met een goed gevoel later op terug te kunnen kijken. Op naar veel mooie, nieuwe herinneringen!