BTW-sportvrijstelling: klinkt leuk, is het niet

Geüpdatet op 11-11-2019 11:13:45
BTW-sportvrijstelling: klinkt leuk, is het niet

Sporten is gezond, en daarom vindt de regering dat zoveel mogelijk mensen dit moeten kunnen doen. Daarom gelden voor het aanbieden van een sport twee bijzondere regelingen. De eerste is dat het verlaagde btw-tarief van 6% van toepassing is (per 1 januari 9%). De tweede is dat verenigingen die sport aanbieden aan hun leden (bijvoorbeeld de voetbal- of de tennisclub) zijn vrijgesteld van omzetbelasting. Vanaf het nieuwe jaar gaat deze laatste regeling echter op de schop. Wil je weten wat er precies gaat veranderen? Lees dan snel verder!

De btw-sportvrijstelling zal vanaf 1 januari 2019 gaan veranderen. Vanaf dan vallen niet alleen verenigingen, maar ook alle “niet-winstbeogende instellingen”, zoals stichtingen en gemeenten die sport aanbieden, onder de vrijstelling. Dit lijkt goed nieuws, maar dat is het eigenlijk niet. Door de vrijstelling vervalt namelijk het recht op vooraftrek van de in rekening gebrachte btw. Daardoor komt het uiteindelijke btw-voordeel (slechts 6% afdracht tegenover 21% vooraftrek) te vervallen. Dit kan een stichting duizenden euro`s kosten! Behoorlijk pijnlijk, dus.

Wanneer heeft een gemeente of niet-winstbeogende organisaties hier last van? Dat komt voor bij:

- het gelegenheid geven tot sport (aan particulieren);

- het ter beschikking stellen van een sportaccommodatie (verhuur)

Denk bijvoorbeeld aan een sportstichting die een sportzaal verhuurt aan een vereniging, een stichting die een mud-run organiseert of een gemeente die voetbalvelden verhuurt aan de lokale voetbalclub.

Potje voor de dorst
Om het btw-nadeel te compenseren zijn er twee “potjes” beschikbaar gesteld: een subsidieregeling voor stichtingen en een compensatieregeling voor gemeenten. De subsidieregeling heeft betrekking op de investeringen in gebouwen en materialen. Er is in totaal € 87 miljoen beschikbaar, wat wordt verdeeld op volgorde van binnenkomst van aanvragen (vanaf 1 januari 2019). Wacht dus niet te lang met het indienen van een subsidieaanvraag! Voor de compensatieregeling voor gemeenten is € 152 miljoen beschikbaar gesteld.

Wil je weten wat de gevolgen zijn van de verruiming van de btw-sportvrijstelling voor jou of jouw sportorganisatie, of wil je weten wat de mogelijkheden zijn om jouw btw-positie zo optimaal mogelijk in te richten? Neem dan gerust contact met ons op via 088-3210800 óf door middel van onderstaand contactformulier.

Jan Slagter & Hessel Rintjema

Wij maken tijd

  • De zaken goed op een rij hebben
  • Grip op processen krijgen
  • Betere balans tussen leven en werken
  • Wij maken tijd door te bentaceren!

Alles in de cloud

bentaceraapp

Alles op één plek: de Bentacera cloud!

Meer weten?

Werkgebied

74092d12-7f1f-4a06-a7fd-b17d1cfce256