Blockchain: een grote technologische innovatie

Geüpdatet op 27-7-2020 14:48:06
Blockchain: een grote technologische innovatie

Na de komst van de computer en het internet staat er een nieuwe grote technologische ontwikkeling voor de deur: de blockchain. De fase waarin de blockchain nu staat wordt ook wel vergeleken met die van het internet in de jaren negentig. Het internet heeft in bepaalde sectoren grote impact gehad. Denk aan Netflix die videoverhuur overbodig maakte, Booking.com die de reisbranche veranderde en iTunes en Spotify die met een nieuw businessmodel voor de muziekindustrie kwamen.

De meeste mensen kennen de blockchain als de technologie achter de digitale valuta: de Bitcoin. Dit is ook logisch, omdat de Bitcoin wordt gezien als de moeder van de blockchain-technologie. Maar inmiddels zijn er al veel meer digitale valuta in omloop die gebruik maken van hun eigen blockchain met unieke eigenschappen. Naast het verhandelen van digitale valuta’s, heeft een blockchain nog veel meer mogelijkheden. En dat maakt deze technologie volgens de experts ook vooral zo interessant.

Maar wat is de blockchain precies? Waarom heeft de blockchain de potentie om net zoals het internet grote impact op ons te hebben? En wat is er nog meer mogelijk met de blockchain? Helaas kan dit niet allemaal in één blog worden uitgelegd. Daarom beperken we ons voor nu tot één van de belangrijke eigenschappen van de blockchain: transacties mogelijk maken tussen personen, zonder dat daarbij vertrouwen in de tegenpartij nodig is.

Met een blockchain kun je transacties faciliteren tussen mensen die elkaar niet kennen en elkaar niet vertrouwen, zonder dat je daar een vertrouwde centrale partij bij nodig hebt. Een blockchain kan daarom vergeleken worden met een decentrale database. Alle deelnemers aan een blockchain hebben toegang tot deze database en kunnen hiervan een kopie krijgen. Ze hebben toegang tot alle informatie en kunnen controleren wat erin staat. Informatie die wordt opgeslagen door middel van een blockchain wordt daarom niet beheerd door één eigenaar, maar door alle mensen die deelnemen aan de blockchain.

Een blockchain gaat op een bijzondere manier om met wijzigingen. Wanneer er nieuwe informatie wordt toegevoegd aan een blockchain, zoals een Bitcoin-transactie, dan wordt deze na controle direct door alle deelnemers overgenomen. Alle acties en wijzigingen worden onder elkaar genoteerd in de database. Deze informatie over wijzigingen wordt constant verzameld, gevalideerd en in een pakketje (een blok) gebundeld en toegevoegd aan de blockchain. Vandaar ook de naam Blockchain.

Dat het vertrouwen niet op één plek ligt bij een centrale partij, maar wordt verspreid over heel veel mensen, wordt in de blockchain omschreven als ‘gedistribueerd vertrouwen’. Alle deelnemers controleren en valideren met hun computers de transacties en geven hun conclusie aan elkaar door. Een transactie wordt definitief wanneer een meerderheid het met elkaar eens is over de juistheid hiervan. Programmatuur en wiskundige formules zorgen ervoor dat je een netwerk van personen die je niet kent toch kunt vertrouwen.

Een andere mogelijkheid van een blockchain is om informatie op een vertrouwde en veilige manier op te slaan. Momenteel wordt in het dagelijks leven alle informatie centraal opgeslagen in een digitale database. Bijvoorbeeld de Kamer van Koophandel die het eigendom van bedrijven vastlegt, het Kadaster dat huiseigenaarschap registreert en banken die bijhouden hoeveel geld er op ieders rekening staat. Omdat bij een blockchain elke deelnemer een kopie heeft van alle transacties, is deze beter beveiligd dan een centraal beheerde database. Bij het uitvallen van een centraal beheerde database werkt het hele systeem niet meer. Het hoeft maar op één plek fout te gaan om het geheel plat te leggen of gegevens verloren te laten gaan.
Tegelijkertijd zorgt de opzet van een blockchain ervoor dat het veel ingewikkelder is dan bij een centrale database om informatie te wijzigen of aan te passen. Bij een centrale database hoeft een hacker namelijk maar op één plek in te breken om informatie aan te kunnen passen. Een blockchain biedt betere bescherming tegen aanvallen van binnenuit en van buitenaf. Je bent namelijk niet langer afhankelijk van het vertrouwen dat je hebt in de partij die de informatie in een database beheert. Dat is niet langer één instantie of persoon, maar een heel netwerk van deelnemers.

Deze blog geeft nog maar een abstracte beschrijving van wat de blockchain precies is en van wat er allemaal mogelijk is. Er kan nog veel meer besproken worden over de blockchain, maar dat is zaak voor mijn volgende blog!

Sjaak Schokker

Wij maken tijd

  • De zaken goed op een rij hebben
  • Grip op processen krijgen
  • Betere balans tussen leven en werken
  • Wij maken tijd door te bentaceren!

Alles in de cloud

bentaceraapp

Alles op één plek: de Bentacera cloud!

Meer weten?